Valea Buzăului este motiv de mândrie pentru buzoieni și o atracție turistică de interes național. Loc pitoresc, de poveste și mituri, alimentează gospodării, atrage turiști și iubitori ai sporturilor acvatice, inspiră artiști și este casă pentru numeroase specii de animale și plante.
Din păcate, Valea Buzăului devine Valea Gunoiului datorită unui comportament nociv: aruncarea gunoiului la râu. O practică des întâlnită mai ales în mediul rural, veche de generații, inofensivă până în 1989 când gunoiul era reprezentat de resturi vegetale, a devenit o reală amenințare când acel gunoi s-a transformat în pet-uri, ambalaje și resturi de materiale din construcții.
Acest obicei dublat de absența unei campanii de educare și informare, a unui sistem de colectare a deșeurilor și lipsei implicării autorităților responsabile nu are doar un impact estetic asupra zonei ci prezintă și un pericol real pentru sănătatea întregului ecosistem. Este o amenințare reală la adresa viitorului comunităților străbătute de acest râu și chiar mai departe având în vedere că râul Buzău cară cu sine gunoaiele până la vărsarea în Siret, apoi în Dunăre și mai departe în Marea Neagră.


Vrem Viitoruri curate! Nu viituri murdare! și ne luăm angajamentul de a reduce poluarea cu plastic pe râul Buzău. Credem că acest comportament nociv poate fi combătut prin crearea unei comunități informate și responsabile susținută de autoritățile locale.

Ne propunem să realizăm acest lucru prin:
– Colectarea gunoaielor deja acumulate pe malurile râului prin campanii de ecologizare și instalarea unui colector de deseuri pentru cursuri de apa pe raul Buzau, dublat de reciclarea și integrarea în mod creativ a plasticului reciclat în folosul comunității buzoiene
– Campanii de informare și educare
Implicarea autoritatilor locale ca acele localități în care nu se ridică gunoiul să beneficieze de servicii de salubritate

Proiectul Viitoruri curate!Nu Viituri murdare! este dezvoltat de o coaliție de trei asociații neguvernamentale nonprofit și face parte din programul Cu apele curate implementat cu sprijinul Lidl România.