Home » Blog » Ce sunt barierele de colectare deșeuri și de ce avem nevoie de ele în Buzău?

Ce sunt barierele de colectare deșeuri și de ce avem nevoie de ele în Buzău?

  • by

Dacă arunci o privire în jurul bucătăriei sau al biroului tău este posibil să observi că eștii înconjurat de plastic. Există sticle de apă, pahare de cafea, paie, pungi din plastic pentru produse alimentare, ambalaje, recipiente de mâncare comandată și ustensile de unică folosință. Toate acestea sunt exemple de produse din plastic de unică folosință și sunt responsabile pentru o mare parte din poluarea din lumea noastră și, în special, din mări și oceane.

Deși este un material important pentru economia noastră, oferind multiple beneficii vieții moderne, plasticul poate dura mii de ani până se biodegradează. Ocupă spațiu valoros în depozitele de deșeuri și poluează mediul natural, având un impact semnificativ asupra râurilor, mărilor și oceanelor noastre.

Deșeurile din plastic ajung în albia râurilor fie aruncate direct prin obiceiul nociv de “a duce gunoiul la râu”, luate de apă la viituri de pe mal, purtate de vânt din gropile de gunoi acolo unde nu există servicii de colectare separată și gestionare corespunzătoare a acestui tip de deșeuri.

Doar 9% din totalul plasticului aruncat vreodată din 1950 a fost reciclat, în timp ce alte 12% au fost incinerate și restul de 79% acumulate în depozite de deșeuri sau în mediul natural, inclusiv în ape.

În fiecare zi în Dunăre ajung 4.2 tone de plastic, conform Cu Apele Curate. Acest număr este cutremurător de mare, fără să ne gândim măcar că în fiecare minut, în lume, 14 tone de plastic ajung în ocean. Iar conform Green Report, în 2020 se estima că 14 milioane de tone metrice de microplastice pot fi găsite pe fundul oceanului, echivalentul a 437.000 de camioane sau 1900 de Turnuri Eiffel. Resturile de plastic sunt ingerate de 386 de specii de pești, inclusiv 210 specii care sunt importante din punct de vedere comercial.

Sigur, atunci când vorbim de mări și oceane este greu să vedem exact ce rol joacă râul Buzău în tot acest tablou. Dar o scurtă plimbare pe Valea Buzăului, pe malul lacului Siriu sau pe orice alt mal al Buzăului sau numeroșilor afluenți ai acestuia vom observa acumulările de gunoi. Local, importanța râului Buzău este foarte mare pentru județ, atât din punct de vedere turistic (rafting, SUP, drumeții etc), dar și alimentează gospodăriile prin care trece.

De ce avem nevoie de sisteme automate tip bariere?

Acțiunile de colectare manuală a deșeurilor, general numite acțiuni de igienizare sau ecologizare, deși necesare nu sunt suficiente. Acestea presupun resurse umane și de timp, iar colectarea efectivă din albia râurilor este anevoioasă și nu poate fi desfășurată permanent. Gândește-te ce ar presupune să ai oameni care stau permanent în apă, în bărci sau în cizme de cauciuc, încercând să prindă fiecare PET, pungă de plastic sau ambalaj care vine pe apă.

Sistemele automate tip barieră de colectare pe cursuri de apă sunt de departe mult mai eficiente reușind să capteze permanent și în cantitate mai mare deșeurile. Intervenția umană este minimă (aproximativ o dată pe lună pentru golire) și nu consumă niciun fel de resurse (electricitate, gaz, petrol etc).

Acest tip de sisteme nu sunt o noutate, sunt deja folosite în întreaga lume sub diverse forme, lucru care ne arată că poluarea cu plastic din ape poate fi controlată și diminuată.

ce sunt barierele de deșeuri?

Aceste sisteme sunt bariere plutitoare ancorate pe mal care ghidează deșeurile aduse de apă către un coș de colectare care este golit periodic. Deșeurile recuperate din apă sunt apoi preluate de operatorul de salubrizare care deservește zona în care este amplasat sistemul.

barieră instalată pe Crișul Repede

Instalația se ancorează de mal cu ajutorul unor piloni de beton și lanțuri. Brațele flotante direcționează deșeurile către un coș de colectare montan pe un ponton de susținere.

Recuperarea deșeurilor trebuie făcută periodic și se poate realiza cu barca, cu un tip de macara sau la mână acolo unde adâncimea apei permite.

Proiectul Viitoruri Curate urmează să instaleze două bariere de acest tip, una pe râul Buzău, în dreptul localității Cislău, și cealaltă pe cel mai poluat afluent al Buzăului, Bâsca Roziliei.

Cele două bariere sunt realizate în România, de compania Solar Engineering care are deja experiența construirii unui astfel de sistem (bariera a fost instalată pe Crișul Repede). Faptul că putem realiza aceste bariere aici, în România, este un mare câștig pentru noi toți în sensul reducerii amprentei de carbon( nu se mai consumă combustibili pentru livrarea internațională) și, în același timp, încurajează comerțul local și inginerii români cărora, de multe ori, le este uitată existența în majoritatea proiectelor naționale.

Barierele de acest tip sunt eficiente, dar mult mai important este ca acele deșeuri să nu se afle de la bun început în apă. Deșeurile de plastic ne afectează mediul înconjurător, sănătatea publică, economia și, foarte curând, va ajunge ne distrugă mama natură, căreia îi datorăm tot ce avem. Acțiunile noastre trebuie sa fie colective și ferme, iar pas cu pas, zi de zi, gunoi cu gunoi, vom face o diferență. 

Fii parte din schimbare! Alătură-te cauzei noastre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *